miércoles, 25 de marzo de 2015

MONGETES, ENCIAMS I VOLUNTARIAT.

 “L’hort Ecosolidari de la Udg” es tracta d’un projecte situat a les comarques gironines, que va destinat als usuaris del centre d’acollida La Sopa de Girona i també hi participen estudiants de la Universitat de Girona (UdG).

L’hort Ecosolidari de la Udg és una iniciativa de l’Oficina de Cooperació per al Desenvolupament, l’Oficina Verda de la UdG, el consorci del centre d’acollida La Sopa, el Departament de Ciències Ambientals, el Departament EQATA-EPS i el Centre Cristià Universitari (CCU).

Pas per pas, primer explicaré de que es tracta el centre La Sopa. Així doncs, és un Centre d’Acolliment i Serveis Socials, de caràcter social i assistencial que va adreçat a tota aquella població que no té un habitatge, que està en situació de pobresa o exclusió social de la ciutat de Girona. 
Aquest centre ofereix també, a part d’aquest servei, altres serveis destinats a tota aquella població de Girona amb pocs econòmics, com són: el servei de distribució d'aliments, el servei de menjador, el servei de dutxes i el servei de bugaderia. La Sopa també porta a terme programes conjuntament amb altres entitats per promoure l’autonomia personal i la reinserció social. 

Us adjunto la pàgina web i la seva última memòria per si voleu fer-li un cop d’ull i veure tots els projectes que duen a terme. 

- Informació de la sopa:          
http://www2.girona.cat/ca/ssocials_lasopa

Es tracta d’un projecte que té un triple objectiu, per una banda aportar productes alimentaris a La Sopa, per l’altre engegar un programa de reinserció social amb l’acompanyament per part dels estudiants de la UdG que participen en el programa d’Activitats Solidàries de l’Oficina de Cooperació i fer-ho a través d’un cultiu ecològic.

En aquest programa els majors beneficiaris són els propis usuaris del centre que a través del cultiu ecològic, aprenen com es duu a terme la producció i la gestió dels horts urbans:

 “No hem de perdre de vista que parlem d’un col·lectiu desesperançat i que la feina a l’aire lliure, l’esforç que significa, el fet de tenir un al·licient per llevar-se, per desplaçar-se, per col·laborar, és altament positiu per a ells. Parlem d’entre dues i tres persones que hi treballen de manera fixa, residents de llarga estada. A més, han resultat ser molt bons treballadors, han ampliat la seva xarxa social i s’han sentit partícips importants del projecte, perquè han comprovat que a l’hora de fer feina tothom era igual.” - Rosa Angelats, directora de La Sopa. 



Però els estudiants que de forma voluntària participen en aquest projecte també en surten beneficiats ampliant i realitzant un gran aprenentatge socioambiental:

“És bona part de la riquesa del voluntariat, que duen a terme activitats que no estan directament relacionades amb els estudis, tot i que els packs que oferim, de 25 hores i de 50 hores, es concreten en crèdits acadèmics. Molt sovint, ens trobem amb joves que després continuen la seva tasca solidària, perquè el voluntariat implica un gaudi en la feina que porten a terme i un determinat aprenentatge. La UdG hi posa el que en podríem dir els instruments, però la implicació és seva.” - Sílvia Lloveras, responsable de l’OCD.


"Cap persona no pot considerar-se educada si no té la bona voluntat, el desig i la capacitat entrenada per fer la part que li toca en el treball del món."
 Robert Baden-Powell



Oriana Piera Martínez. 

1 comentario:

  1. Oriana el programa que has explicado me ha parecido muy interesante, ya que gracias a esta iniciativa colaboran con el centre La Sopa, aportándoles los alimentos que cultivan en los huerto, ya que los usuarios que acogen en este centro son personas que no tienen vivienda, están en situación de pobreza o en exclusión social y necesitan cubrir sus necesidades básicas, y una de las más esenciales es alimentarse. Y con este tipo de acción ayudan a estas personas.

    Por otro lado, el programa de reinserción social que realizan los usuarios del centro junto con la cooperación de los estudiantes de la UdG, me parece importante, ya que se les da la oportunidad de aprender cómo se lleva a cabo la producción y la gestión de los huertos urbanos. Como bien nos explicas, es un colectivo que se encuentra desesperanzado y el hecho de poder colaborar es algo positivo para ellos, ya que se sienten productivos, tienen la ocasión de aprender una nueva tarea y encima al aire libre, algo que considero que les da un poco de vida.

    Creo que estos programas hoy en día son esenciales, ya que muchas personas a causa de la crisis económica, se encuentran en la misma situación que los usuarios que se dirigen al centro La Sopa y realizando estos proyectos ayudan a esta población, la cual se encuentran en una etapa difícil.

    Me ha gustado mucho que los estudiantes de la universidad ayuden en este proyecto, ya que opino que es bueno para ellos, es una experiencia y aparte realizan un aprendizaje socioambiental.

    Estaría bien, que este mismo proyecto también se realizara en otros lugares, porque al igual que en Girona también hay personas con la misma situación que los usuarios del centro La Sopa. Y también dar la oportunidad a otros estudiantes de llevar a cabo este tipo de prácticas.

    La verdad, es que me ha gustado mucho este proyecto y la labor que realiza el centro La Sopa.

    ResponderEliminar